Skip to main content

Typo3 bemutatása

Typo3 egy széles körben használt, nyílt forráskódú tartalomkezelő rendszer, amely a PHP scriptnyelv és a mySQL adatbázisszerver fölé települve egy egyszerű, könnyen kezelhető felületet nyújt a webes site-ok tartalmának adminisztrálásához.
 Ezt a rendszert választottuk az  ügyfeleink weblapjainak tartalomkezelő motorjaként.

Modulorientált CMS, a Typo3  modulokat itt Extension - öknek hívják, közvetlenül internetről lehet telepíteni. 

A Typo3 az oldalakat egy oldalfában tárolja, ebből képzi le a menüt. Lehetséges több weboldal egyazon oldalfában tárolása is, pl. Domain rekordok megadásával. 

Az oldalakon belül rekordokat kezel. Egy rekord nagyon hasonló egy adatbázis-rekordhoz (sőt, valójában az), a különbség annyi, hogy minden rekord pontosan egy oldalon szerepel, és egy oldalon lehet többféle rekord is. Tipikus rekord: tartalomrekord, hírrekord, galériarekord. A rekordok csupán adatokat írnak le (ki írta a hírt, mi a címe, mi a szövege stb), a megjelenítést speciális tartalomrekordok, az ún. frontend pluginek kezelik. 

A Typo3  rendszer két részre bontható, úgymint frontend és backend. A backend az adminfelület, a frontend pedig az, amit a honlapból a látogatók látnak. Külön táblában vannak a szerkesztőfelhasználók (a backend-jogosultságokkal) és a frontend-felhasználók ("regisztrált felhasználók"). 

 A Typo3.org oldalon több ezer Extension közül, és több, mint 6000 oldalnyi dokumentáció közül válogathatunk, és létezik több levelezőlista a rendszer használóinak megsegítésére. A Typo3 fő munkáit a Typo3 Foundation ill. a Typo3 Association látja el, előbbi non-profit, utóbbi pedig a fő Typo3-használó cégeket és fejlesztőket tömöríti magába.

 

Miért javasoljuk a Typo3 rendszert?

Typo3 képes egy telepítésen belül tetszőleges számú weblapot kezeli. Ez ideális sok  honlap egyszerű adminisztrálásához.

A honlapon megjelenő tartalom bárhonnan szerkeszthető, csak egy böngészőprogramra van szükség hozzá.

A rendszer saját vágólappal rendelkezik, az összes objektum kezelhető a megszokott másolás/kivágás/beillesztés logika szerint.

Fa struktúra: a Typo3 a számítógépeken megszokott mappastruktúrában tárolja a az adatokat, így ismerős lesz mindenkinek, aki dolgozott már minimális szinten számítógépekkel.

A jogosultságrendszernek köszönhetően a felhasználók csak a rájuk tartozó adatokat látják és módosíthatják.

A Typo3 gyakran hasznát moduljai

Hírek modul

fotóalbum

Videók

Űrlap modul

Slider

Fájl letöltés